HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Lourdesgrot Wijnandsrade

 
Soort gebouw: Lourdesgrot
Plaats: Wijnandsrade
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Opfergeldstraat 2-3
Postcode: 6363 BW
 
Huidig gebruik: Lourdesgrot

Foto: mei 2008

Ruimtelijke context

De Lourdesgrot ligt in 'tuin' van kasteel Wijnandsrade, dat tussen 1870 en 1967 bewoond werd door eerst jezuïeten en later conventionelen. De toegang vindt men door op de binnenhof van het kasteel rechts de tweede binnenhof op te gaan en vervolgens een 25-tal meters naar links te gaan.

Type

Lourdesgrot in de vorm van een Mariabeeld in een kunstmatige grot.

Geschiedenis

Foto: mei 2008

Blijkens een koperen plaatje in de grot werd deze grot gesticht in 1874 en zou daarmee de oudste Lourdesgrot van Nederland zijn. In 1998 werd de grot gerestaureerd.

De Mariagrot van Wijnandsrade is in 1875 (of mogelijk eerder) gebouwd en behoort tot de oudste Lourdesgrotten van Limburg. De directe aanleiding voor de aanleg ervan was een ernstige ziekte van frater Joseph Schmidt van de Duitse Jezuïetenorde, die in de woelige tweede helft van de negentiende eeuw naar het kasteel van Wijnandsrade was uitgeweken. Hij kreeg difteritis en zijn toestand verslechterde snel. In februari 1874 gaven zijn medebroeders hem bronwater uit Lourdes. Hij dronk ervan en waste zich er mee. Drie dagen later was hij genezen. Deze wonderbaarlijke gebeurtenis is in de kerkelijke annalen van Lourdes als een wonder opgetekend. Uit dankbaarheid voor deze opmerkelijke genezing hebben de paters Jezuïeten niet veel later de Mariagrot van Wijnandsrade aan de zuidzijde van de motte gebouwd.
In de loop van de vorige eeuw raakte de Lourdesgrot van Wijnandsrade volledig in vergetelheid en ernstig in verval. In het begin van de jaren zeventig was het Mariabeeld verdwenen en de verwaarloosde grot amper nog te zien. In 1998 is dit monumentje volledig in oude glorie hersteld.

Bron: Parochie St. Stephanus

Exterieur

 Foto: mei 2008

De grot wordt gesloten door een groen geschilderd ijzeren hekwerk en geheel met klimop begroeid.

Interieur

 Foto: mei 2008

In de grot staat een conventioneel Mariabeeld.

 

Lourdesgrot Wijnandsrade
Lourdesgrot Wijnandsrade