HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Stefanuskapelletje Wijnandsrade

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Wijnandsrade
Gemeente: Beekdaelen
 
Adres: Lieverkenszandweg
Postcode: 6363
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Veldkapel

Foto: mei 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt op een kruising van twee veldwegen, tussen Wijnandsrade en Nuth. Twee lindebomen markeren de kapel.

Foto: Leo Van Loo, maart 2017

Type

Bakstenen niskapel met zadeldakje.

Geschiedenis

Foto: mei 2008. Het chronogram verraadt het jaartal 1922 (zie beneden).

In de bocht van ‘de Stokskensweg’ en ‘de Lieverkenszandweg' staat de oudste kapel van Wijnandsrade: 't Sjtaeveshuuske; vernoemd naar de heilige Stephanus, patroonheilige van de parochie. Al in 1697 wordt melding gemaakt van een processie die vanuit de parochiekerk naar de ‘St. Stevenskapel’ trok. In eerdere documenten uit de leenregisters wordt het kapelletje als kadastraal oriëntatiepunt genoemd.

't Sjtaeveshuuske heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Het is diverse keren door verwaarlozing en baldadigheid zwaar aangetast. De huidige kapel dateert uit 1922. Na een flinke opknapbeurt in de jaren vijftig viel het Sjtaeveshuuske ten prooi aan anonieme vandalen, werd beklad met godslasterlijke teksten en raakte dusdanig in verval dat het eind jaren zeventig reddeloos verloren leek. Begin jaren tachtig is dit religieuze landschapsmonumentje weer zoveel mogelijk in de staat van rondom 1950 hersteld. In het kapelletje is een schildering aangebracht van de steniging van deze eerste martelaar van het christelijk geloof. Onder de nis van de kapel is een steen ingemetseld, waarop een spreuk is aangebracht. ‘Godsvrucht stichtte wat schennershand ten gronde richtte’ is de veelzeggende tekst.

Bron: Parochiesite St. Stephanus

Exterieur

 Foto: mei 2008

De bakstenen kapel rust op een afgeplatte cementen piramide. Het metselwerk is versierd met kopse band aan de onderzijde. De nis is iets minder breed dan de sokkel. Het zadeldak is van cementplaat. Aan de voorzijde is het eerder genoemde chronogram aangebracht.

Interieur

Foto: mei 2008

Tegen de achterwand van de door een traliewerk beveiligde nis is een schilderij aan gebracht met een voorstelling van de H. Stefanus, die gestenigd wordt. Het werk is van mevr. Mia Rubens - Cuypers.

Stefanuskapelletje Wijnandsrade
Stefanuskapelletje Wijnandsrade
Stefanuskapelletje Wijnandsrade
Stefanuskapelletje Wijnandsrade
Stefanuskapelletje Wijnandsrade