HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 16-06-2024

Woerkom, W. van, Wim

 
Betrokken bij: Fabianus en Sebastianus (Sevenum)
Johannes de Doper (Ottersum)
 

Wilhelmus Antonius Maria Joseph (Wim) van Woerkom werd op 8 maart 1905 in Nijmegen geboren en overleed in Nijmegen op 4 februari 1998.

Na zijn opleiding aan de Kunstacademies van Den Bosch en Antwerpen maakte hij al op jonge leeftijd studiereizen door Europa en Noord-Afrika. Hij was van 1933 tot 1970 docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

Van Woerkom liet een omvangrijk oeuvre na. Hij voelde zich sterk verbonden met Nijmegen en heeft veel schilderijen gemaakt van de stad en portretten van vooraanstaande Nijmegenaren die hem daartoe opdracht gaven. Bij jubilea en andere festiviteiten werd van Woerkom gevraagd om gelegenheidsgrafiek, boekbanden en decors te ontwerpen. 

Bijzonder zijn de aquarellen en etsen die hij maakte van straat- en markttaferelen in o.a. Marokko en Turkije. Een andere specialiteit van van Woerkom was gebrandschilderd glas. Zijn fraaie glas-in-lood ramen vindt men door heel Nederland.

Wim van Woerkom was lid van St. Lucas in Amsterdam, hij was voorzitter van de landelijke Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging en verder van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en Scheppend Ambacht in Gelderland. Hij werkte samen met Atelier Flos Steyl-Tegelen.

Tekst: Geert Kocken Nijmegen. Stichting Kohesie:  024-3236335.