HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 22-04-2024

Antoniuskapel Kronenberg

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Kronenberg
Gemeente: Horst aan de Maas
 
Huidig gebruik: Kapel

Bron: Hallo Horst aan de Maas.

2-10-2013 door: Redactie Horst aan de Maas Een plek van devotie, om even stil te staan bij het leven van alledag of gewoon een plek om uit te rusten: Horst aan de Maas kent diverse kapellen en veldkruisen. In deze serie worden er zestien, verspreid over de hele gemeente, uitgelicht. In deze aflevering: de Antoniuskapel in Kronenberg.

?Heilige Antonius, beste vrind, geef ik dat ik mijn ?. vind?. Wie zijn sleutels of portemonnee kwijt is geraakt, kan zich met dit gebed wenden tot Sint Antonius, de patroonheilige van de verloren voorwerpen. Bijgeloof misschien, maar Truus (82) en Jan (81) Roodbeen kennen toch diverse voorbeelden waar een gebedje tot Sint Antonius wel degelijk resultaat heeft gehad. ?Ik weet van een vrouw uit Kronenberg die een armband, die ze van haar overleden echtgenoot had gekregen, kwijt was geraakt. Zij is toen naar de Antoniuskapel gegaan en nadat ze weer thuis was, heeft zij haar armband teruggevonden?, vertelt Truus. Ook Jans broer is zo wel eens iets verloren, dat na een bezoekje aan de Antoniuskapel boven water is gekomen.

Het was de grootvader van Jan, Jacobus Roodbeen, die begin twintigste eeuw de Antoniuskapel stichtte. In de volksmond wordt deze daarom ook wel de Roodbeenkapel genoemd. Deze Jacobus had het niet gemakkelijk. ?Zijn eerste vrouw Helena Crienen stierf op 36-jarige leeftijd en liet hem achter met zeven kleine kinderen, de jongste was nog maar vier maanden oud?, aldus Truus. Hij hertrouwde met Maria Hermans en kreeg samen met haar nog twee kinderen. Maria was echter ook ziekelijk. Reden voor Jacobus Roodbeen om een kapel te bouwen in de hoop op genezing. Aan de voorzijde van de kapel staan de jaartallen 1912-14. Helaas bracht de kapel niet de gewenste genezing, Maria Hermans stierf in 1915. Jacobus zelf overleed vier maanden later. ?Van Jans moeder heb ik verhalen gehoord over de bouw van de kapel?, geeft Truus aan. ?Zo was het Antoniusbeeld in de kapel afkomstig uit hun eigen huis. Het had altijd op de kast in de woonkamer gestaan. Nadat het kapelletje klaar was, gingen de kinderen er in processie met het beeld heen.? Het beeld is echter in de jaren 70 gestolen. ?Dat vond ik heel erg?, zegt Jan. ?We hebben overal gezocht naar eenzelfde beeld en er uiteindelijk in Nieuw-Bergen een gevonden.?

De familie Roodbeen houdt zelf het onderhoud van de kapel bij. Het onkruid wordt gewied en elk jaar wordt het gebouwtje gewit. Volgens het echtpaar krijgt de H. Antonius nog regelmatig bezoek. Er worden namelijk geregeld waxinelichtjes aangestoken. Deze worden door Jan verzameld en aan een goed doel gegeven. Of het bijzonder is om een familiekapel te hebben? Jan denkt even na. ?Het is fijn als aandenken aan grootvader, die ik nooit heb gekend?, zegt hij dan.