HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink

 
Soort gebouw: Voormalig klooster en een kapel
Plaats: Arcen
Gemeente: Venlo
 
Adres: Klein Vink 4
Postcode: 5944 EX
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Recreatiepark

Franz Pfannerhuis. Foto: Sander van Daal, juli 2007

Zie ook de aparte objecten Franz Pfannerhuis, Missiehuis St Paul en Kapel Klein Vink

Geschiedenis

De naam ‘Klein Vink’ is afgeleid van ‘klein venneke’, een landgoed van ruim180 hectare groot dat grenst aan het Nationaal Park ‘De Hamert’ in het noorden en aan het natuurgebied ‘De Ravenvennen’ in het zuiden.

 

Het landgoed Klein Vink kwam in het begin van de twintigste eeuw kwam in het bezit van een groep mannen, die naar Europa waren gezonden om de basis te leggen voor een nieuwe congregatie die de naam Congregatie van de Missionarissen van Mariannhill zou krijgen. Op Klein Vink realiseerden de paters van Mariannhill in betrekkelijk korte tijd een klooster waarin onder andere een internaat voor priesterleerlingen en een school gehuisvest waren.

Om voor een gedeelte in de eigen levensbehoefte te kunnen voorzien, werden er grote landbouw- en veeteeltbedrijven en talloze kleine ambachtsbedrijfjes opgericht. Dit alles stond in eerste instantie ten dienste van het levensonderhoud, de opleiding en scholing van de toekomstige missionarissen van Mariannhill.

Tot op de dag van vandaag herinneren ons nog tal van overblijfselen aan deze glorieuze tijd van het Klooster Sint Paul. Aan het begin van op de oprijlaan en verspreid over het terrein staan nog tal van religieuze beelden die herinneren aan het verleden van Klein Vink.

Foto: Sander van Daal, juli 2007

De tegenwoordige receptie, administratie en andere kantoren zijn gehuisvest in het originele pachtershuis dat van het begin af functioneerde als voorlopig klooster en waar later de werkplaatsen voor schilders, timmerlieden en machine-bankwerkers werden ondergebracht. De oude kapel, die een aantal jaren heeft gefunctioneerd als smederij, is inmiddels in haar oude staat gerestaureerd en wordt onder meer gebruikt als expositieruimte. Opvallend is dat het klokje van de kapel tot op de dag van vandaag trouw de vespers luidt.

Toen in de jaren zestig de omwenteling binnen de R.-K. Kerk ook het missiehuis St. Paul trof, werd er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het unieke landgoed Klein Vink en de zich daarop bevindende gebouwen. In 1969 werd een begin gemaakt met de realisatie van het recreatiepark Klein Vink. Er werden 220 vakantiebungalows en een camping van 15 hectare aangelegd.

Kapel Klein Vink. Foto: Sander van Daal, juli 2007

Elders op het terrein, dichter langs de doorgaande weg van Arcen naar Well (zie Missiehuis St Paul), is een nieuw klooster gerealiseerd, dat met een gang verbonden is met een moderne kapel.

Interieur moderne kapel

Zicht op priesterkoor. Foto: Sander van Daal, juli 2007

Zicht naar achteren. Foto: Sander van Daal, juli 2007

Voor meer foto´s zie Kapel Klein Vink

Glas-in-lood (beschrijving en afbeeldingen)

Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink
Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink
Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink
Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink
Klooster (voormalig) en kapellen Klein Vink