HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Mariakapel Hopel

 
Soort gebouw: Kapel
Plaats: Hopel
Gemeente: Kerkrade
 
Adres: Zwaluwstraat
Postcode: 6469 XS
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: Wegkapel
 

 Foto: juni 2008

Ruimtelijke context

De kapel ligt aan de rande van de wijk Hopel, op de hoek van de putterstraat en de zwaluwstraat, waar deze overgaat in de oprit naar de autoweg Kerkrade-Landgraaf. De kapel staat in de schaduw van enkele bomen.

Type

Niskapel met zadeldak

Bouwgeschiedenis

Blijkens een een in de voorgevel aangebrachte tekst werd de kapel ingezegend op 15 augustus 1948, op de dag van Maria Hemelvaart. Ze werd gewijd aan Maria, Hulp der Christenen. In 2022 is de kapel gerestaureerd.

Exterieur

 Foto: juni 2008

De kapel is uitgevoerd in baksteen, die wit is geschilderd. Ze staat op een lage bakstenen sokkel. De voet van de kapel is iets breder dan de rest. In de voorgevel is een rechthoekige nis aangebracht, die gesloten wordt door een glazen deurtje. De kozijnen zijn mintgroen geschilderd, evenals de de dakranden. Het zadeldak is met shingles gedekt. Onder de nis is een vensterbank aangebracht waarop bloemen geplaatst kunnen worden.

Interieur

 Foto: juni 2008

In de nis is een keramisch reliëf aangebracht van Maria met Kind, die enkele mensen beschermd onder haar mantel. Onder aan het beeld van Eugène Laudy staat de tekst Hulp de Christenen.

 Foto: juni 2008

Mariakapel Hopel