HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Judocus

 
Parochie/kerkgemeente: H. Judocus
Dekenaat/kerkverband: Susteren
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Joost St.
Gemeente: Echt-Susteren
 
Adres: Caulitenstraat 4
Postcode: 6112 AL
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: R.K. Kerk

Foto: oktober 2005

Ruimtelijke context

De Judocuskerk ligt goed zichtbaar in het dorp. Rechts naast de kerk ligt de pastorie, door een plantsoen van de kerk gescheiden. Tegenover de ingang van de kerk ligt een parkeerplaats.

Locatie

Type

De Judocuskerk is een ruime kerk met platte daken en een verhoogde lichtkoepel, gebouwd  in regelmatig gezaagde kalksteen. Aan de linkerzijde van ingang staat een klokkentoren, eveneens in kalksteen.

Bouwgeschiedenis

Bouwjaar 1959 door J. van der Pluym (Bunde) en H. Tilmans (Venlo).

Exterieur

Rechterzijde. Foto: oktober 2005

De in kalksteen opgetrokken kerk met klokkentoren bestaat uit een grote rechthoekige ruimte met een lager deel aan de rechterzijde, beide met een plat dak. De zijmuren zijn voorzien van veel grote, rechthoekige ramen. Verder valt licht naarbinnen via een opstaande lichtkoepel boven het priesterkoor. Opvallend is de grote, rechthoekige ingangspartij, door zuiltjes in drieën gedeeld. De kerk beschikt over een kruisweg van Jacques Verheyen, afkomstig uit de voormalige Paterskerk van Geleen.

Interieur

Foto: juni 2010

Foto: juni 2010

Opvallend in het interieur is het verhoogde priesterkoor, omgeven door stalen zuiltjes, die de lichtkoepel erboven steunen. Boven het koor bevindt zich een opstaande lichtkoepel. Rondom, tot een hoogte van ca. 2,5 meter, is het interieur uitgevoerd in mergelsteen of glaswand. Daarboven zijn de muren witgeschilderd. Tegenover het koor bevindt zich een oksaal. Aan de rechterzijde scheidt een glaswand een kleine zaal af, waarin vergaderd kan worden en waar kleinere diensten gehouden kunnen worden.

Rechterzijde. Foto: juni 2010

Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus
Judocus