HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 14-09-2022

Postmes Jos

 
Geboortejaar: 1896
Overlijdensjaar: 1934
Betrokken bij: Augustinus (Lutterade)
Laurentius (Spaubeek)
 

Jozef Antonius (Jos) Postmes (Maastricht, 30 juli 1896 - 30 november 1934) was een Nederlands kunstenaar.

Als leerling van Rob Graafland aan het Stadsteekeninstituut en aan de Zondagsschool voor Decoratieve Kunsten had Postmes een voorliefde voor zowel onderwijs als kunst.

In 1914 begon hij aan de Opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Teekenleeraren in Amsterdam, maar deze verliet hij toen hij naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten vertrok. Hier volgde tegelijk met zijn vrienden Han Jelinger, Henri Jonas en Jos Narinx onderwijs onder leiding van Antoon Derkinderen.

In 1925 behaalde hij de Akte van bekwaamheid voor Nijverheidsonderwijs, waarmee hij bevoegd werd om handtekenen te doceren aan het lager en middelbaar nijverheidsonderwijs. In 1927 werd Postmes benoemd tot directeur van de Middelbare Kunstnijverheidsschool van Maastricht.

Ontvangen van http://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_Postmes

Literatuur:

Monique Dickhaut en Marjet Pomerantz-Beks
Jos Postmes (1897-1934); kunstenaar en promotor van het kunstonderwijs in Maastricht,
Maastricht 1997
Een mijner idealen is er toe mede te werken Maastricht te maken tot een centrum van kunst en wetenschap. Met dit citaat van de kunstenaar Jos Postmes begint deze publicatie over leven en werk van de jong gestorven (1896-1934) Maastrichtse schilder. Niet alleen het oeuvre van Postmes’ wordt geanalyseerd en beschreven, eerst en vooral wil dit boek recht doen aan Postmes betekenis als promotor van het kunstonderwijs in de stad en als oprichter van de Kunstnijverheidsschool, de latere Academie voor Beeldende Kunsten.