HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Utens, Joop

 
Geboortejaar: 1937
Overlijdensjaar: 2006
Betrokken bij: Karmelietessenklooster (Echt)
Landricus (Echt)
 

Joop Utens werd geboren te Echt op 24 mei 1937. Hij bezocht de lagere jongensschool te Echt (de oude normaalschool, ontworpen door de beroemde architect dr. P. Cuypers). Aansluitend volgde hij vanaf zijn dertiende jaar, gedurende vier jaren de Kunstnijverheidsschool te Maastricht. Hierna volgde hij enkele jaren avondcursussen aan de Lagere Technische School te Echt en vervolgens studeerde hij in zijn vrije tijd aan de Vrije Academie te Roermond. Hij overleed op 19 maart 2006.

“Ik ben geen kunstenaar, ook geen beeldhouwer, ik ben steenhouwer”. Die uitspraak tekende Joop Utens. Hij beschouwde zich als een steenhouwer die zijn vak verstond en in zijn vrije tijd voor zijn plezier mooie dingen maakte. Een kunstenaar moet, volgens hem, eerst wachten op inspiratie voordat hij aan het werk kan.  

Joop rolde meer dan 50 jaar geleden het steenhouwersvak in. “Het begon toen ik stond te kijken naar een steenhouwer die een deuromlijsting aan het hakken was. Dat trok me aan. Die steenhouwer zag dat en gaf me een hamer in handen en zei: “Probeer het zelf maar eens”.

“Dat heb ik gedaan en ik ben er eigenlijk niet meer mee opgehouden”.

Het vak heeft Joop in de praktijk geleerd, zonder opleiding. Als jongste hulpje begon hij in dienst van een steenhouwersbedrijf met zagen en slijpen. Maar vooral met kijken. Ook daar is hij nooit mee opgehouden. In die halve eeuw heeft de rasechte Echtenaar vele bazen gehad. Mede daaraan dankte hij zijn bijzondere vakkennis. Als een bedrijf geen uitdagend werk meer voor hem had, stapte hij naar de volgende steenhouwer die hem wel weer wat kon leren.
 

De grote doorbraak kwam in 1977, toen hij voor de tweede keer deelnam aan een landelijke wedstrijd georganiseerd door het Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf. Aan deze jaarlijkse wedstrijd namen een honderdtal steenhouwers deel.

Voor het ingezonden werkstuk, waaraan hij 40 uur bezig was, kreeg hij voor ethische vormgeving en vakmanschap het cijfer 9!  “Het freinwerk is uitermate vakkundig uitgevoerd, terwijl ook alle profielen en details prima zijn uitgevoerd, nergens is een sprankje van disharmonie waar te nemen” aldus het lovende juryrapport.

Hij kreeg hiervoor de natuursteenpenning, een hoog gewaardeerde onderscheiding in deze vakwereld.

Over Joop Utens verschenen talrijke perspublicaties in dag- en weekbladen, alsook in tijdschriften en vakbladen, zowel in binnen- als buitenland.

In 1980 hield hij zijn eerste tentoonstelling met 25 beelden in bowlingcentrum “De Drie Fonteinen” te Someren.

In 1981 volgde een unieke tentoonstelling van vijftig beelden in steen, hout en brons, in het oude stadhuis aan de Plats te Echt. Sindsdien volgden ontelbare tentoonstellingen in zowel Echt als daarbuiten.

Joop Utens vervaardigde in het algemeen klassieke en figuratieve sculpturen uit Belgisch hardsteen, witte marmer of brons.

In zijn moderne werk zijn de toegepaste abstracties opvallend en expressief.

De beelden werden doorgaans hooggepolijst. De vakman Utens bereikte op zijn gebied een ongeëvenaard niveau. Zijn creaties werden in opdracht uitgevoerd voor gemeenten, verenigingen, kerkelijke instellingen en particulieren.

Menigmaal ging hij op vakantie naar Italië en andere landen waar hij zoveel mogelijk musea en steengroeves bezocht. Hij had bijzondere bewondering voor de vele werken van Michelangelo. Zijn verzameling van literatuur over kunst is omvangrijk. Hij leerde graag dagelijks van anderen maar… hij leerde ook graag aan anderen. Hij had diverse cursusgroepen met vele leerlingen. De cursusgroep “De Blauwe Stein” heeft reeds diverse tentoonstellingen gehouden.  

Met dank aan Ger van Wegberg