HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 19-04-2024

Jozef

Ga naar de site van de patroonheilige
 
Parochie/kerkgemeente: H. Jozef
Dekenaat/kerkverband: Gulpen
Soort gebouw: Parochiekerk
Plaats: Oost-Maarland
Gemeente: Eijsden-Margraten
 
Adres: Sint Jozefstraat 20
Postcode: 6245 LN Eijsden
Coördinaten: x: 178006,3806, y: 311669,7456
 
Rijksmonumentennummer: 499034 Code: 6245LN-00020-01
Kadastrale gegevens: Eijsden B 1920
 
Architect(en):
 
Kunstenaar(s):
 
Huidig gebruik: R.K. Kerk

Glas-in-lood: Zie ook: Beschrijving en Afbeeldingen

 

 

Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Inleiding

 

Met elementen van Neo-Romaans in 1927 naar een ontwerp van architect Joseph Franssen uit Roermond gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van Sint Jozef. Bouwmeester was Johannes Duijf en de aannemer was Fincken uit Stevensweert. De kerk is aan de rechterzijde verbonden met de naastgelegen pastorie, en aan de linker- en achterzijde bevindt zich de katholieke begraafplaats.

Omschrijving

De kerk heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken en lessenaarsdaken met leien in Maasdekking. Dakkapelletjes. De toren is haaks op de frontgevel geplaatst en wordt bekroond met een dakruiter met weerhaan. Rondboogvormige vensters. Rondboogvormige houten deur. Ingangspartij licht naar voren springend. De deur ligt iets terug achter een naar binnen toe trapvormig verlopende omlijsting. Deur heeft een glas-in-lood bovenlicht. De toren heeft verticale accenten d.m.v. een aantal zeer smalle venstertjes. De achter de toren gelegen beuken hebben horizontale accenten in de vorm van reeksen rondboog venstertjes. De hoeken van de toren en de geleding van de gevels wordt gevormd door pilasters. In de ingangspartij en rond de rondboog vensters bevindt zich siermetselwerk. Aan de linkerzijgevel van de toren bevindt zich een kleine doopkapel afgedekt met een schilddak.

Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: glas-in-lood vensters in de eerste bouwlaag van glazenier Hub Levigne; schilderingen rond de altaarboog en achter het altaar van Robert Franquinet uit 1942; een houten Missiekruis uit 1928 boven het altaar, geschonken door de familie Goossen-Heijnen uit Maarland; het altaar in bruine en witte marmer met hierin een tabernakel in koper; authentieke houten kerkbanken. Smeedijzeren toegangspoort naar de naast en achter de kerk gelegen begraafplaats.

Waardering

De Sint Jozef kerk van Oost-Maarland is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Binnen het oeuvre katholieke kerken van architect Joseph Franssen is deze kerk tevens typologisch van belang. De kerk bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Joseph Franssen en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarden ontleent de kerk aan de situering in de kern Oost-Maarland en is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze plaats. De Sint Jozef kerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische zeldzaamheid. (Datum: 10-04-1996).

 Toren aan de westzijde

Linkerzijde van de kerk

 Absis aan de kerkhofzijde

Voor Oost-Maarland als bedevaartplaats voor de H. Cornelius zie https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/575

Orgel

Sedert 1949 beschikt deze kerk over het duitse orgel, dat Pereboom (Maastricht) in 1919 plaatste in de Sint Lambertuskerk aldaar.

               Hoofdwerk                            Positief                                  Pedaal

 

                Bourdon 16’                          Echogamba 8’                       Subbas 16’

                Principal 8’                            Liebl.gedackt 8’                    Violoncello 8’

                Soloflöte 8’                           Salicional 4’

                Dulciana 8’                            Offenflöte 4’

                Octav 4’

                Cornet-Mixtur III

                Trompete 8’

Bron: G.M.I.Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht)

Jozef
Jozef
Jozef