HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 13-03-2024

Geraedts Pieter, (Petrus Christina Wijnandus Cornelis)

 
Geboortejaar: 1911
Overlijdensjaar: 1978
Betrokken bij: Antonius van Padua (Blerick)
Callistus (Neerbeek)
Johannes de Doper (Baexem)
Lambertus (Swalmen)
Martinus (Tegelen)
Petrus Canisius (Puth)
Theresia van het Kind Jezus (Boukoul)
Ursulinenklooster 'Bisweide' (Grubbenvorst)
 

Biografie, opgesteld door André van Noort, voorztter Historisch Genootschap Warmelda

Petrus Christina Wijnandus Cornelis Geraedts werd op 5 juni 1911 in Rheden geboren als zoon van Wijnand Geraedts en Theresia Antonia Christina van Dongen.[1]

Pieter ging naar de HBS. Toen hij achttien jaar oud was, bleef hij zitten met een “her” voor wiskunde. Het plezier in de studie was op slag verdwenen en het gevolg was dat Pieter de HBS voortijdig verliet.

Na de HBS ging Pieter in 1928 autocarosserieën ontwerpen. Al van jongs af aan had hij een passie voor auto’s. reeds op vijftien jarige leeftijd tekende hij race-auto’s. Pieter maakte ontwerpen voor de autofabrieken van Bugatti, Mercedes en voor particulieren.

Uiteindelijk is Pieter net als zijn vader kunstschilder geworden. Daarvoor heeft hij nimmer een kunstacademie bezocht. Hij kreeg zijn opleiding van zijn vader. Al tijdens zijn HBS-periode kreeg hij lessen van zijn vader in figuur, stilleven en landschappen. Zijn vader spoorde hem aan zich ook in de religieuze kunst te verdiepen. Samen met zijn vader werkte hij aan verschillende opdrachten voor r.k. kerken. Zijn eerste echte opdracht was voor de kerk in Terneuzen. Daar schilderde hij een Maria- en Antoniuskoor.

Zijn tweede grote opdracht werd de kruisweg in Tegelen bij Roermond.[2] Hij verdiende er toen 250 gulden per statie mee. Dat was toen veel geld.[3] Daarna kreeg hij handen vol werk: de grote kerk in Apeldoorn (kruisweg en wandschilderingen), Pancratiuskerk Sassenheim, Petruskerk in Leiden en de Christus Koningkerk te Nijmegen. In laatstgenoemde kerk heeft Pieter een triomfboog gemaakt voorstellende het Te Deum. Iedere boog was twintig meter hoog en vijf meter breed.[4]

Ook in de St. Matthias-kerk te Warmond heeft Pieter zijn sporen nagelaten. Na de verbouwing van de kerk in 1954 kreeg hij de gelegenheid om verschillende ramen te plaatsen. In februari 1955 plaatste hij drie grote ramen in de Jozefkapel voorstellende St. Matthias, St. Jozef en de zalige Petrus Donders. In de Mariakapel plaatste hij een Maria-raam en de doopkapel tenslotte een St. Jans-raam Al deze ramen zijn geschonken door parochianen en vrienden van de parochie.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de kerk in 1958 werd een stel ramen in de absis van de Jozefkapel geplaatst. Deze ramen stellen de heilige familie en de verloving van Maria voor.[5]

Voor de kapel van Huize St. Liduina ontwierp en plaatste Pieter zes glas-in-lood-ramen Deze ramen werden naar aanleiding van het 75-jarig verblijf van de zusters van Salzkotten in Warmond op 27 januari 1952 door de parochie geschonken. De ramen stellen voor: twee engelen, de heilige Liduina, de heilige Franciscus, de heilige Clara en de heilige Elisabeth.[6]  

Naast kerken had Pieter ook andere opdrachtgevers. Zo maakte hij voor de gemeente Nootdorp een portret van koningin Juliana en voor het Beatrix-ziekenhuis in Gorkum een portret van – hoe kan het ook anders – prinses Beatrix.

Voor de Warmondse drukker Van Elburg maakte Pieter schilderijen met heiligenvoorstellingen. Deze werden gebruikt voor het uitgeven van bidprentjes en prentbriefkaarten.

Verder had Pieter veel particulieren als opdrachtgevers.[7]

Pieter Geraedts vestigde zich op 18 augustus 1934 samen met zijn vader, zijn drie zussen en één broer vanuit Rheden in Warmond in huis Herenweg A16f, thans Oranje Nassaulaan 29.[8] Na zijn huwelijk met de van afkomst Hongaarse Elvira Fried op 14 oktober 1936 vestigde hij zich eerst in een leegstaand huis aan de Oranje Nassaulaan en al gauw daarna in het huis A126j, thans Herenweg 137.  

In augustus 1953 vertrokken Pieter en zijn gezin naar het huis Groot-Leerust aan de Burgemeester Ketelaarstraat. Daar heeft Pieter tot zijn dood op 20 maart 1978 gewoond.[9]  

Pieter heeft diverse tentoonstellingen gehouden. Zo heeft hij in 1933 in de kunstzaal Van Lier te Amsterdam reclameposters, die hij voor diverse bedrijven zoals de Nederlandse Spoorwegen, “Turmac” Sigarettenfabriek, “Meteor” Cementfabriek, de Koninklijke Hollandsche Lloyd, enzovoorts, ontworpen had, geëxposeerd. Ook in het buitenland heeft Geraedts een tentoonstelling van zijn werk gehouden. Zo heeft hij in de Gallery of Centerville in Wilmington (Verenigde Staten) in 1967 beeldhouwwerk, schilderijen en portretten geëxposeerd.

Pieter was net als zijn vader lid van “St. Lucas” in Amsterdam en de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging “St. Bernulfus”.[10]   

 

 


[1] Archief gemeente Warmond, inv. nr. 710.

[2] Verzameling krantenknipsels van mevrouw E. Geraedts-Fried.

[3] Interview met mevrouw E. Geraedts-Fried op 5 januari 2002.

[4] Verzameling krantenknipsels van mevrouw E. Geraedts-Fried.

[5] J.G. Schrage e.a., Matthias te Kijk (Voorhout 1998) 107.

[6] J.G. Schrage, Huize Liduina, De geschiedenis van een AOW-er, die nog niet met pensioen gaat (Oegstgeest 1995) 38.

[7] Interview met mevrouw E. Geraedts-Fried op 5 januari 2002.

[8] Archief gemeente Warmond, inv. nr. 710 en L.H.J. Kortekaas, Huisnummering Warmond.

[9] Interview met mevrouw E. Geraedts-Fried op 5 januari 2002.

[10] Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, afdeling persdocumentatie, dossier Pieter Geraedts. 

 

Devotieprentjes, vervaardigd door Pieter Geraedts. (Collectie Nico Peterse).

Klik voor meer devotieprentjes.

Zie voor de staties van Pieter Geraedts in Oostburg (Zeeland): http://www.andreas-wzvl.nl/pkcoostburg1.html Klik daar op Fotopagina en vervolgens op kruisweg.