HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 09-05-2024

Stuyt, Jan

 
Geboortejaar: 1869
Overlijdensjaar: 1934
Betrokken bij: Abdijkerk Rolduc en abdijgebouwen (Rolduc)
Catharina (Grevenbicht-Papenhoven)
Clemens (Hulsberg)
Cornelius (Heerlerheide)
Kapel Vroedvrouwenschool (St. Elisabethkapel) (Imstenrade)
Laurentius (Voerendaal)
Martinus (Beek)
O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Koningsbosch)
Petrus en Paulus (Schaesberg)
Remigius (Klimmen)
 

Jan Stuyt begon zijn carrière op het archtectenbureau van A.C Bleys, een van de weinige katholieke architecten die niet in de neogotische traditie van die tijd werkte. Stuyt werd hier beïnvloed door de neoromaanse stijl, de Bleys toepaste. In 1891 kwam hij in dienst van P. Cuypers in Amsterdam, waar hij o.a. meewerkte aan de bouw van de St. Bavo in Haarlem. Van 1899 tot 1908 was hij partner van Jos Cuypers. Daarmee startte een vruchtbare periode, waarbij niet altijd duidelijk is wie van beiden wat precies heeft ontworpen.. Waarschijnlijk ontwierp Stuyt de meer neoromaanse kerken, terwijl Cuypers de neogotische voor zijn rekening nam.

Jan Stuyt was een vroom katholiek wiens oorspronkelijke neoromaanse stijl door een pelgrimage naar Palestina werd verrijkt met Italiaanse, Byzantijnse en Islamitische invloeden.

Stuyt heeft niet alleen kerken gebouwd maar ook andere bouwwerken, vooral ook in Heerlen, waar hij de oude wijk Molenberg realiseerde. Zijn profane bouwwerken zijn meer (neo)klassiek en lijken de invloed van K. van Bazel te hebben ondergaan.

Zie voor informatie over Stuyt ook Archimon.

Zie verder ook: Stuyt, Jan | Kerkramen in de Mijnstreek