HOME
ZOEKTIPS
LINKS en LITERATUUR
ORGELS
LAATSTE WIJZIGINGEN
OVER ONS
DONATIES


LAATST BIJGEWERKT OP 21-05-2024

Nicolas, Joep

 
Geboortejaar: 1897
Overlijdensjaar: 1972
Betrokken bij: Caroluskapel (Roermond)
Christoforus (Kathedraal) (Roermond)
Cornelius (Swartbroek)
Dionysius (Asselt)
Gemmakapel/klooster (Sittard)
Gerardus Majella (Heksenberg)
Gertrudis (Maasbracht)
Gertrudis (Lottum)
H. Familie (Langeberg)
Hubertus (Genhout)
Johannes de Doper (Mechelen)
Johannes de Doper (Eygelshoven)
Kapel en voormalig klooster Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid (Franse Klooster) (Sittard)
Klooster Zusters H.Carolus Borromeus (Onder de Bogen). (Maastricht)
Lambertus (Helden)
Lambertuskerk (Voormalige) (Maastricht)
Mariakapel (Odiliënberg St.)
Martinus (Vlodrop)
Michaël (Abdijkerk) (Thorn)
Nicolaas (Heythuysen)
O.L. Vrouw van Lourdes (Wittevrouwenveld)
Oda (Melderslo)
Petrus (Baarlo)
Theresia van het Kind Jezus (Boukoul)
Wiro, Plechelmus, Otgerus (Basiliek) (Odiliënberg St.)
Ziekenhuiskapel Roermond (Roermond)
 

Een van de belangrijkste Limburgse glazeniers van de 20e eeuw. Hij stamde uit een geslacht van glazeniers. Voor meer informatie hierover zie o.a.  hier of hier

Joep Nicolas (1897 - 1972) (Tekst ontleend aan http://www.roermond.nl/index8446.htm)

Op 6 oktober 1897 wordt Joep Nicolas geboren te Roermond. Zijn geboortehuis staat aan de Lindanusstraat 12. Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar is er in 1997 een gedenk-steen onthuld aan de gevel van het pand. Als hij in 1922 besluit om schilder en glazenier te worden, zet hij hiermee een familietraditie voort. In 1855 stichtte zijn opa Frans Nicolas een glasatelier in Roermond en speelde hiermee een vooraanstaande rol in de opleving van de glasschilderkunst in de tweede helft van de 19e eeuw. In het glasatelier van Joep Nicolas in Roermond aan de Wilhelminasingel 67 is nu Galerie Mariska Dirkx gevestigd. Bij zijn vertrek naar Amerika heeft Joep Nicolas het familiebedrijf verkocht aan de atelierchef Max Weiss.

Eén van zijn eerste opdrachten in 1922-1923 zijn de wandschildering in de crypte, een opaline-versiering voor het altaar en twee gebrandschilderde glas-in-loodramen van de H. Catharina en de H. Henricus in de Dionysiuskerk te Asselt.

Joep Nicolas en Roermond

In Roermond heeft hij in 1953 drie koorramen gemaakt voor de Kathedraal van St. Christoffel, waarin zich ook nog ramen van zijn grootvader bevinden. Joep brengt in de ramen voorstellingen aan van Maria en Michaël met de Draak, de Doop van Christus, Christus in de Wijn-gaard en de Drieëenheid. Voor het Roermondse stadhuis maakt hij in 1964 ramen voor het monumentale trappenhuis en voor de huidige raadszaal, waarin allegorische voorstellingen over het leven in en rond zijn geboorteplaats zijn verwerkt. Voor de kapel van het voormalig Grootseminarie aan de Swalmerstraat 52 heeft hij rond 1938 drie gebrandschilderde ramen ontworpen. De trappenhal van het St. Laurentiusziekenhuis heeft vijf ramen van Joep Nicolas: twee tekstramen uit 1954 en drie uit 1964 met voorstellingen van de Verrezen Christus, het Dagelijks Leven en het Leven van Christus.

Bij de restauratie van de basiliek te St. Odiliënberg geeft de architect Alphons Boosten in 1954 Joep Nicolas de opdracht een aantal gebrandschilderde ramen te maken. Op het kerkhof naast de kerk vinden Joep Nicolas in 1972 en later zijn vrouw Suzanne hun laatste rustplaats: een duidelijk teken dat deze kerk een bijzondere betekenis voor hen had.

Grafsteen van Joep en Suzanne Nicolas-Nijs in St.-Odiliënberg. Foto: Harry Vrancken, 2007

 

Zie verder ook: Nicolas, Joep | Kerkramen in de Mijnstreek